Histaminová intolerance (HIT) se dá snadno zaměnit za potravinovou alergii, ale je to něco trochu jiného. Alergie má svůj původ v imunitním systému, intolerance souvisí s problémy odbourávat určité látky, jako právě třeba histamin. Jestliže vám po některých jídlech bývá zle, ale na alergologii vám nic nenašli, možná je na vině právě HIT. Co to vlastně znamená, jaké jsou příznaky histaminové intolerance a co nejíst při histaminové intoleranci?
Co je histaminová intolerance a proč není totéž co alergie?
Histamin je látka přirozeně se vyskytující v lidském těle i v některých potravinách. Má důležité funkce – podílí se na imunitních reakcích, ovlivňuje žaludeční kyselost a působí i jako neurotransmiter. U zdravých lidí je hladina histaminu regulovaná enzymem DAO (diaminooxidáza), který ho odbourává.
Problém není v histaminu samotném, ale v jeho odbourávání
Při histaminové intoleranci nejde o to, že by histamin byl jedovatý nebo „špatný“. Problém je v tom, že tělo ho nedokáže správně odbourávat – buď kvůli nedostatku DAO, nebo kvůli jeho snížené aktivitě. Výsledkem je hromadění histaminu v těle. A to může vyvolat různé nepříjemné reakce.
Nejčastější příznaky histaminové intolerance: migrény, vyrážky, únava
Příznaky histaminové intolerance jsou pestré a často matoucí. Patří mezi ně:
- silné migrény, závratě a bolesti hlavy
- svědění a otok rtů, jazyka, hlasivek, ucpaný nos
- kašel, dušnost
- kožní vyrážky, svědění, začervenání, kopřivka
- chronická únava
- trávicí potíže – nadýmání, křeče, průjem
- bušení srdce, pokles tlaku, rychlý tep
- menstruační bolesti, PMS
- úzkost, stres, problémy se spánkem, deprese
Co nejíst při histaminové intoleranci, aby vám bylo lépe?
Základem zlepšení stavu je tzv. HIT dieta neboli histaminová dieta. Jde o způsob stravování, který minimalizuje příjem histaminu a podporuje jeho lepší odbourávání v těle.
Nejvhodnější dieta a potraviny při histaminové intoleranci
Jako skoro všechny intolerance, i ta histaminová se dá alespoň částečně korigovat dietou. Tu vám ideálně navrhne váš lékař, pro každého bude malinko jiná. Histaminová intolerance potraviny, které můžete přijímat, omezuje poměrně zeširoka. Čemu se nejspíš budete muset začít vyhýbat? Nejčastěji se omezení vztahují na:
- zrající sýry, uzeniny, fermentované výrobky
- alkohol (hlavně šampaňské, červené víno a pivo)
- ryby a mořské plody
- rajčata, špenát, lilek
- kysané zelí, sójové omáčky, tofu
Mějte na paměti, že každý člověk reaguje na každé jídlo trochu jinak. Nejlepší je vést si deník HIT potravin – zaznamenávejte si, co jste jedli a jak se cítíte a sledujte, jaké potraviny vám symptomy zhoršují a jaké naopak pomáhají. Obecně je zavádění diet nejlepší konzultovat s lékařem a nepouštět se do něho na slepo.
Vhodné léky versus zakázané léky
I některé léky mohou zhoršovat histaminovou intoleranci – i když vám to není na první pohled zřejmé a reakce není okamžitá nebo silná. Nevhodné jsou například nesteroidní protizánětlivé léky (např. ibuprofen), morfin, pethidin, Aspirin, metamizol, některá antibiotika (cefuroxim, cefotiam, isoniazid, pentamidin, kyselina klavulanová, chorochin…). Na bolest si při HIT můžete dát například Paralen. Při každém nasazování medikace (i volně prodejné) je ale nutné poradit se s lékařem.
Pomocníci jako enzym DAO nebo deník HIT potravin
Velkým pomocníkem může být užívání enzymu DAO ve formě doplňku stravy – pomáhá tělu lépe zvládnout příjem histaminu z jídla. Pomůžou i různé doplňky stravy vytvořené pro lepší zvládání alergií. Zároveň doporučujeme vést si výše zmíněný deník HIT potravin – jednoduchý nástroj, který vám pomůže vypozorovat, co vašemu tělu škodí a co naopak snáší dobře, nebo mu dokonce pomáhá.
Důležité upozornění: Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro obecné účely a nenahrazují odbornou lékařskou radu, diagnostiku ani léčbu. Při zdravotních potížích se vždy poraďte se svým lékařem nebo jiným kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.